Pečena prosena kaša z jabolki

PRIJAVA NA IVINA PISMA

S prijavo na moja pisma boste nekajkrat na leto prejeli e-mail s povezavami do izbranih objav, pesmi in fotografij z namenom zaokrožiti obdobje, ki je prešlo in pozdraviti prihajajoč čas.

p.s.: odjavite se lahko kadarkoli.

Imam sanje. In ene izmed njih so te, da bi bila resnično dobra kuharica. Takšna, kot je bila moja babica, ki je nisem poznala. Hranila je zvezke na roke napisanih receptov in 70. delala v elitnih restavracijah v centru Ljubljane. Nosim njeno ime in upam, da tudi nekaj njenega talenta.

Če bi želela kuhati tako, kot je kuhala ona, bi morala uporabljati veliko mlečnih (kravjih) izdelkov in predstavljam si, da so bili tovrstni izdelki v tistih časih še razmeroma neoporečni. Danes temu ni tako oz. vsaj sama verjamem, da v večini temu ni tako. Poleg tega sem v najstniških letih razvila alergijo na mlečne izdelke in se jim od takrat izogibam, kolikor se da oz. vnašam le tiste domače :) ali pa vsaj tiste z oznakami, ki jim zaupam. In tako sem kravje mleko zamenjala za ovseno, mandljevo, riževo ali pirino mleko oz. napitek. Maslo po večini nadomesti kokosovo maslo. In tako sem tudi napravila tole pečeno proseno kašo.

Sestavine:

– 200g prosa
– 400g jabolk
– 2 jajci
– 8 dcl ovsenega mleka
– 50g kokosovega masla
– 3 žličke rjavega sladkorja
– 3 žličke zgoščenega jabolčnega soka
– cimet
– limonina lupinica

200g prosa sem najprej namočila čez noč. Proso sem odcedila in sprala pod tekočo vodo. Zavrela sem 8 dcl ovsenega mleka in vanj stresla proso. Na zmerni temperaturi sem ga kuhala 15 minut. Vmes sem olupila in na koščke narezala 400g domačih jabolk. Te sem stresla v posodo, zraven dodala še tri čajne žličke sladkorja, tri žličke zgoščenega jabolčnega soka in nekaj limonine lupinice. Dušila sem jih približno deset minut. Vmes sem prižgala pečico na 180 C. Stopila sem še 50g kokosovega masla in ga med mešanjem dodala dvema rumenjakoma. Vse skupaj sem nato zlila v kuhano proseno kašo. Beljake sem stepla v trd sneg in vse skupaj narahlo vmešala v kašo. Vse skupaj sem stresla v pekač (21×25 cm) ter v okroglo posodico (premer 14 cm). Najprej malo kaše, jabolka in povrhu zopet preostanek kaše. Pekla sem 30 minut. Potresla še s cimetom in sladkorjem in imela okusen zajtrk. Zelo okusen. :)

Želim si, da bi bila kaša naslednjič bolj sončna. Kar (verjetno) pomeni večjo količino jabolk in več mleka, v katerem se kuha. Da pa bi bila kaša še bolj okusna, nekateri stepejo sladko smetano ter jo vmešajo, dodajo skuto ali pa kislo smetano. Jaz bom še naprej poskušala in morda mi tudi na moj način uspe najboljša kaša :). Želim vam krasen dan!

Naroči se na Ivina pisma.