Želiš ustvarjati?

PRIJAVA NA IVINA PISMA

S prijavo na moja pisma boste nekajkrat na leto prejeli e-mail s povezavami do izbranih objav, pesmi in fotografij z namenom zaokrožiti obdobje, ki je prešlo in pozdraviti prihajajoč čas.

p.s.: odjavite se lahko kadarkoli.

Želiš ustvarjati?

Pomlad vabi k temu, da s svojih kril otresete nekaj zimskega prahu.

Ustvarjanje je način, da se uglasimo s seboj in sebe na tej poti prepletemo z drugim. Lastna ustvarjalnost sega onkraj meja nas samih in lahko nagovori drugega. Enako kot ustvarjalnost drugega govori z nami. Ustvarjeno pogosto omogoča čudenje. Napete, mlade in sveže oči, ki zrejo preko. Oči, ki ne pozabijo že videnega, a vendar gledajo s svežo in nabito energijo. Naravnost in noter. Odkrivajo, kar je bilo (predolgo) zakrito.

Papež Benedikt XVI. se je v Sikstinski kapeli novembra leta 2009 srečal z umetniki in rekel, da imajo zahvaljujoč svojemu talentu priložnost, da spregovorijo srcu človeštva, se dotaknejo individualne in kolektivne občutljivosti, da prikličejo sanje in upanje, razširijo obzorja védenja in človeškega zavzemanja.
Verjamem, da imamo talente vsi. V stari Grčiji je talent pomenil enoto za maso, kasneje tudi denarno enoto. Talent je čez čas pod vplivom Prilike o talentih spremenil svoj pomen v sposobnost ali prirojeno nadarjenost. V priliki trije služabniki dobijo nekaj talentov v varstvo. Nagrajena, pohvaljena sta dva, ki s talenti, ki jih imata, nekaj naredita. Tisti, ki talent zakoplje, je kaznovan.

Talenti so nam vsem dani v varstvo. Pomembno se mi zdi, da jih ne zakopljemo, temveč se jih trudimo prepoznati, negovati in s tem sebi in drugim omogočati prebujanje. Želim reči, če čutite, da želite ustvarjati (v najširšem pomenu besede), potem dajte. Uporabite, negujte in raziskujte talente, ki so v vas. Čudite se in omogočajte čudenje. Menim, da takšno udejstvovanje omogoča širiti obzorja védenja in človeškega zavzemanja.

Naroči se na Ivina pisma.